Jadłospis
29.04.2024 - 03.05.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku. Chleb pszenny z twarożkiem i jabłkiem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Banan
Obiad
Krupnik. Gulasz wołowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony. Kompot z truskawek.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Kasza manna na mleku z polewą owocową, biszkopty. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
Wtorek
Śniadanie
Kakao. Chleb kukurydziany z szynką wiejską, rukolą i ogórkiem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Jabłko
Obiad
Zupa pieczarkowa. Łazanki z kapustą i mięsem, surówka z marchewki. Kompot ze śliwek.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Budyń śmietankowy, herbatniki, pomarańcze. Herbata malinowa.
Alergeny: 1, 7
Środa
Śniadanie
Święto
Obiad
Podwieczorek
Czwartek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku. Chleb żytni z żółtym serem, sałatą i pomidorem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Suszone jabłko z sokiem mango.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem. Makaron z polewą jogurtowo-truskawkową, cząstka jabłka. Kompot z owocowy.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Kisiel owocowy, fit ciastko owsiane, mandarynka. Herbata mięta.
Alergeny: 1, 7
Piątek
Śniadanie
Święto
Obiad
Podwieczorek
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.